Ebben a cikkben:

Szabvány beltéri ajtó méretek - Miket érdemes tudni?

2022. augusztus 25.
452
szabvány beltéri ajtó méretek

A nyílászáró cserében azt szeretjük a legjobban, hogy már egy kis átalakítással is szemmel látható eredményeket lehet elérni. Mi dönthetünk ugyanis az ajtólap stílusáról, színéről, üvegezésről stb., így könnyen az adott lakókörnyezetbe illeszthető a nyílászáró. Ez alól az egyetlen kivétel az ajtó méret, mivel ezt mindig az adott falnyílás paraméterei adják meg. A Tisza Ajtó beltéri ajtó kínálata olyannyira széleskörű, hogy akkor is jó választás elé nézhetünk, ha a hagyományos szabvány ajtó méretek nem passzolnak a jelenlegi körülményekhez. A szabvány beltéri ajtó méretek mellett ugyanis egyedi megoldásokban is gondolkodhat, mindezt minőségi kivitelekben, elérhető áron - a pontos helyszíni felmérés, a házhozszállítás és a beépítés kényelmével!

Nem felelnek meg a szabvány ajtó méretek vagy csak egy új nyílászáró után nézelődik? Mindenre van megoldásunk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Mik azok a szabvány beltéri ajtó méretek? Milyen ajtó méretek léteznek?


Hazánkban a beltéri ajtók kétféle módszer alapján kerülnek kialakításra, legyártásra: a Magyar Szabvány (röviden: MSZ) szerint vagy egyedi méretek alapján. A MSZ egy olyan megbízható méretezési rendszer, ami kézenfekvő megoldást és iránymutatást nyújt mind a gyártóknak, mind az ügyfeleknek, hiszen lehetővé teszi következetes és egységes megoldási módok alkalmazását. Tehát ez a szabványosítás vagy más néven egységesítő tevékenység inkább iránymutatás gyanánt szolgál, de alkalmazása egyébként jogilag nem kötelező, csak ajánlott. A sztenderd ajtók méretei minden esetben a falnyílás méreteit határozzák meg.

A magyar szabvány beltéri ajtó méretek a következők:

  • 750x2100 mm
  • 900x2100 mm
  • 1000x2100 mm
  • A kétszárnyú ajtók esetében pedig ezen méretek duplája.

A szabvány méretezés lakások és a családi házak esetében is remekül alkalmazható, beleértve a panellakásokat is. Egy szabvány méretű ajtó megvásárlásakor tehát nyugodtan dőlhetünk hátra, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy nem fog hiba csúszni a számításba. Az előzőleg gondosan lemért falnyílásba minden probléma nélkül beleillik majd az új ajtónk. A Tisza Ajtó által kínált beltéri ajtók a magyar szabvány szerint kerülnek legyártásra, de egyedi méretek megvalósítására is lehetőség nyílik.

Miben különböznek a panel beltéri ajtó méretek?


Korábban gombamód kezdtek el megjelenni a panelházak azért, hogy minél több embernek lehessen otthont biztosítani. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a panellakásokban általában jóval keskenyebbek a válaszfalak, és a magasságuk is alacsonyabb. A blokkos technológiával épült panelházaknál nem minden esetben találkozhatunk MSZ szerinti méretezéssel, már ami a beltéri ajtókat illeti. Ez abból adódik, hogy a panelek tervezése során nem minden esetben a Magyar Szabványt vették alapul, hanem speciális méretű nyílászárók lettek kifejlesztve, így a falnyílások eltérhetnek ezektől a méretektől. Nem kell azonban megijedni, ha korábban nem a szabványosítás alapján készült a nyílászáró és cserében gondolkodunk!  Nálunk a legtöbb beltéri ajtó kérhető egyedi méretben is, így a panellakás tulajdonosok sem maradnak ki a jóból, de felújításnál és új építésű lakásnál is hasznát látjuk. Utóbbinál előfordulhat például, hogy véletlenül elméretezik a falnyílás méretet, nem jó az aljzatbeton magassága, az áthidaló magassága stb. Ezek mind-mind kiküszöbölhetők az egyedi méretezésű ajtókkal.


Szabvány beltéri ajtó méretek
Kiemelkedően fontos, hogy az ajtónyílás méretek pontosan legyenek felmérve

Hogyan történjen meg az ajtó méret mérése?


Ön tudja például, hogy egy új ajtó megvásárlása előtt mit érdemes mérni, felmérni? Először is meg kell állapítani a falnyílás méreteit. Ebbe beletartozik a falnyílás szélessége, a falnyílás magassága, és a fal vastagsága is. A lehető legpontosabb eredmény érdekében a méreteket több ponton is ellenőrizni kell. A szélesség esetében legalább 3 (a legfelső ponton, középen és legalul), a magasság esetében 2, a falvastagságnál pedig szintén 3 helyen. Utóbbi esetben jó, ha előkerül a vízmérték is, hiszen meg kell róla győződni, hogy a fal függőleges helyzetben van-e. Ha eltérések is megjelennek, akkor törekedni kell arra, hogy beépítés előtt ezek is kiegyenlítésre kerüljenek. A többszöri méréssel mindenütt le tudjuk követni a falnyílás esetleges méretváltozásait, illetve nem árt, ha az áthidaló problémák még az előtt kiderülnek, mielőtt rossz szabvány ajtó méretek kerültek volna megvásárlásra.

Sokan hajlamosak arra, hogy az ajtó méret mérése során figyelmen kívül hagyják a vakolat vastagságát, falburkolatot, padlóburkolatot. Nem szabad megfeledkezni azonban ezekről sem, legyen az átalakítás, netán új beépítés. A padlóburkolat rétegvastagsága akár számottevő - több mint 1-2 cm - is lehet, így ezt a plusz értéket bele kell kalkulálnunk a leendő falnyílás magasságába. A falburkolat, festékréteg esetén egy kicsit fellélegezhetünk, ha hiba csúszott volna a számításba, hiszen az utólag szerelhető ajtóval lehetőség adódik egy kis állításra is.

Elengedhetetlen a szakszerű felmérés az új beltéri ajtók méretei miatt!


Nyílászáró cserébe nem mindennap vág bele az ember. Elég azonban annyi, hogy az ajtónyílás méretek rosszul kerüljenek felmérésre, és máris nem tudjuk majd beépíteni az ajtót. Éppen ezért azt ajánljuk, hogy az ajtó méret mérése inkább szakemberek kezében összpontosuljon. A Tisza Ajtónál például díjmentesen biztosítjuk ügyfeleinknek a helyszíni felmérést, amit általában a kapcsolatfelvételt követően 1-2 napon meg is tudunk valósítani. Rutinos szakembereink az ajtó szabvány méretek tekintetében is naprakészek, és rögtön látni fogják, hogy a kínálatunkból mely nyílászárók építhetők be az ügyfelek otthonába. Megrendelőinkre pedig mindösszesen annyi feladat hárul majd, mint kiválasztani a legjobban tetsző modellt, színt és felületet!

Szabvány beltéri ajtó méretek
Strapabíró és dekoratív nyílászárók nem csak szabvány beltéri ajtó méretek szerint!

Mi történik abban az esetben, ha a falnyílás nem egyezik a szabvány ajtó méretek paramétereivel?

Nem először találkozunk olyan esettel, hogy az ügyfelek kétségbeesetten hívnak fel minket, hogy levették otthon a méreteket, de úgy látják, hogy a szabvány ajtó nem fog beférni a falnyílásba. Számtalan oka lehet annak, hogy a szabvány beltéri ajtó méretek nem illenek bele a mi otthonunkba. Ez lehet egy előzetes tervezési vagy kivitelezési hiba, formai sajátosság, vagy mondjuk egy panellakásból adódó méret eltérés is. Érdemes megemlíteni, hogy az ajtónyílás méretek utólag nem, vagy csak nagyon költségesen és bonyolultan alakíthatók át. Így a szabvány ajtó méretek helyett célszerű egyedi méretű ajtót rendelni. Nem kell lemondani tehát a nyílászáróról akkor sem, amennyiben a szabványtól eltérő méret áll fenn. Cégünk örömmel valósítja meg elképzeléseit annak érdekében, hogy minden falnyílás megkaphassa a hozzá méltó beltéri ajtót! Az első papírra vetett gondolattól kezdve, a színek, formák, felületek kiválasztásán át egészen a teljes beépítés folyamatáig, mindent egy kézben oldunk meg!  A 100x210x15 méreten belül az egyedi méretért nem számítunk fel felárat sem!

Milyen ajtótok méretek vannak? Miért jó az utólag beépíthető ajtó?


Mint, ahogy már említettük, az ajtótok méretek a falvastagság esetében lesznek lényegesek. A Tisza Ajtó Kft.-nél kapható beltéri ajtók mindegyike utólag szerelhető ajtó. Az ajtótok a nyílászáró egyik legfontosabb része, mivel ez fogja közre az ajtólapot. Az utólag szerelhető ajtó esetében ez a tok két részből épül fel. A fő eleme a fallal megegyező szélességű tokbélés, ez a fix elem, azaz a horonyléc, a másik része pedig egy mozgó elem, azaz a borítóléc. A konstrukció egyik legnagyobb előnye, hogy az ajtótok nagyjából 2 cm-t állítható. És, hogy milyen esetekben lesz ez előnyös?

Sokan úgy gondolják, hogy az ajtó méret mérése nem nehéz, így saját kezűleg, laikusan, otthoni körülmények között próbálkoznak meg vele. Ebből pedig máris adja magát a dolog, hogy valamit elszámítunk a falvastagság mérése során – például azt, hogy nem minden esetben a végleges vastagságot mérjük le. Új építésű ház esetében gyakran még azelőtt levesszük a méreteket, mielőtt felkerült volna a falra egy plusz burkolat, legyen az 1-2 cm vastag csempe, vagy akár egy 1 cm-es vakolatréteg. Ennyi már bőven elég ahhoz, hogy terveink ne úgy alakuljanak, mint terveztük, és a megvásárolt beltéri ajtót vissza kelljen vinni, már ha erre egyáltalán van lehetőség. Ilyenkor nagyon előnyös az állítható tok, ami nagyjából +2 cm mozgási lehetőséget ad nekünk. Nem mellesleg az átfogó tok (UTH) még a fal esetleges egyenetlenségeit, hibáit is képes felvenni. Az ajtótok méretek szerint többféle modellt különböztetünk meg, ugyanis panelház esetében a falvastagság általában 5-6 cm, míg egy családi ház esetében 30 cm is lehet. De cégünknél akár egyedi ajtótok méretek legyártására is lehetőség adódik, 7 cm-től akár 60 cm-ig! Olyan utólag szerelhető tokot gyártunk le ügyfeleinknek, amilyen széles a fal a lakásban, házban.

Az utólag beépíthető ajtó választásával tehát az egyik legígéretesebb kivitel elé nézhetünk. Ha pedig már az előnyök felsorolásáról van szó, akkor ki kell, hogy emeljük, hogy mivel az építkezés legutolsó fázisában kerülnek beépítésére, megkímélhetjük velük a nyílászárókat. Nem kell tartanunk attól, hogy a festő összekenni az ajtólapot, vagy, hogy megsérül a kőműves munka során.

Szabvány beltéri ajtó méretek
Szakembereink nem csak az új beltéri ajtó méretek kiválasztásában segítenek, de a beépítésben is!

Új nyílászáró beépítését tervezi? Hatalmas kínálattal várjuk!


A Tisza Ajtó kínálatával azok az ügyfeleink is jól járhatnak, akik belépő kategóriás modellekben gondolkodnak, de azok is, akik prémium kivitelt szeretnének. Egy rendkívül széles palettával rukkoltunk elő, így jelenleg 10 féle termékkategória, azon belül pedig egy több tucat stílus, felület és színvilág közül találhat rá az igazira. Kínálatunkból most kiemelnénk a legnépszerűbb kiviteleket, amely nem más, mint a dekorfóliás ajtó, a CPL ajtó és a festett ajtócsalád tagjai. Mindegyik nyílászáró elérhető szabvány ajtó méretek szerint, de egyedi beltéri ajtó méret szerint is.

A dekorfóliás ajtó, más néven premier beltéri ajtó a kiváló ár-érték arányával vívta ki a vásárlóközönség figyelmét, hiszen már minőségügyileg is képes felvenni a versenyt a magasabb árkategóriájú furnér ajtóval. Mind az éltalálkozás nélküli kialakítás, mind a gyönyörű dekorfóliázás hozzájárul ahhoz, hogy stílusosan dobjuk fel otthonunk megjelenését. Ebben az esetben az ajtólap felületére egy savra keményedő prémium fólia kerül fel, így nem kell tartanunk a karcolódásoktól sem. A termékek 6 féle természetes árnyalatban érhetőek el, beleértve a dió, natúr tölgy és az antracit színeket.

Dekorfóliás ajtó kínálatunk

A CPL ajtó nagyon hasonló a dekorfóliás ajtóhoz, hiszen ennél a kivitelnél is egy fólia kerül fel az ajtólapra, a fedőréteg viszont már melamin lesz. Az ezzel az eljárással készült nyílászárók rendkívül jól tűrik a mechanikai hatásokat, és színük még hosszú idő elteltével sem kopik meg. Ami pedig az árnyalatokat illeti, 40 féle szín közül válogathatunk, a klasszikus megjelenésektől egészen a tónusosabb felületekig.

CPL ajtó kínálatunk

A festett ajtó igazi királynőként emelkedik ki a palettából, mivel már a felület előkészítése sem mindennapi. Ebben az esetben minden egyes alkatrészt külön-külön egy precíz és tartós festési eljárásnak vetünk alá. A színvilág esetében pedig igazán szabad kezet kaphatunk, hiszen a RAL összes árnyalata közül válaszhatunk.

Festett ajtó kínálatunk

Máris sikerült elhatározásra jutnia? Akár weboldalunkon keresztül is elküldheti elképzeléseit!

Ajánlatkérés

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása